Visie

Buurtwerk met visie

OMMEKAAR, OMDAT WE GEVEN OM ELKAAR

Buurthuis Ommekaar in Buizingen is een Welzijnsschakel en werkt, samen met vele partnerorganisaties, aan lokale armoedebestrijding. Ze biedt mensen uit de buurt, die financieel, sociaal of emotioneel niet aan de zonnekant van de samenleving staan, een plek waar ze terecht kunnen. De lage drempel van het buurthuis dient als opstap naar een groter netwerk voor velen. De bezoekers van het buurthuis kunnen er op eenvoudige wijze terecht voor goederen en een babbel. Deze sociale contacten binnen het buurthuis zijn het begin van een netwerk in de buurt waarbinnen doorverwijzingen op een spontane manier kunnen plaatsvinden. Ook voor de vrijwilligers is het sociale contact vaak een drijfveer om in buurthuis Ommekaar aan de slag te gaan.


In Buurthuis Ommekaar is iedereen welkom. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar status, levensbeschouwing, origine of leeftijd van mensen. Het buurthuis werkt geregeld samen met de Don Bosco parochie: het gebruikt namelijk de lokalen van de parochie en Ommekaar heeft een ruimte op de website van “parochies in beweging”. Net daarom willen we hier duidelijk stellen dat in Ommekaar geen onderscheid wordt gemaakt naar religieuze overtuiging.


Dit buurthuis past in een pluralistische context en ook deze mix vinden we terug bij de bezoekers en vrijwilligers van het buurthuis. De lage prijzen spreken mensen aan die het financieel niet breed hebben. Maar in het buurthuis komen ook juffen, ouders, grootouders en jeugdbewegingen snuffelen in alles wat deze tweedehandswinkel te bieden heeft. Op die manier creëren we in Ommekaar een plek waar iedereen terecht kan en is het als het ware een afspiegeling geworden van de maatschappij.


Buurthuis Ommekaar ondersteunt volgende visie op armoede opgesteld door Welzijnsschakels.


“Armoede: 

  • Is geen keuze en is niet de schuld van mensen
  • Is meer dan een financieel probleem en heeft vele gezichten
  • Laat zich voor een groot deel verklaren door de manier waarop de samenleving in mekaar zit
  • Is je sociale grondrechten niet kunnen opnemen met uitsluiting tot gevolg


Die uitsluiting knaagt stap voor stap aan de band die mensen hebben met de samenleving (geen werk, geen deelname aan het culturele of verenigingsleven, vervroegd school verlaten, geen goede huisvesting, …). Ook het sociale contact met groepen en andere mensen verkleint. Tenslotte ontstaat er gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect (‘wat ik ook doe, het doet er niet toe’). Zo verliezen mensen ook hun geloof in de toekomst.”


Ommekaar helpt armoede uitsluiten dankzij de niet aflatende inzet van al haar vrijwillige medewerkers. Dit is een complexe en niet te onderschatten opdracht. Daarom ondersteunt Ommekaar elke vrijwilliger in zijn of haar engagement. Het buurthuis schenkt daarom ook extra aandacht aan vorming en persoonlijke opvolging van elke vrijwilliger.


Download hieronder de meest recente jaaroverzichten van Buurthuis Ommekaar

Jaaroverzicht 2022

Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2020

Jaaroverzicht 2019